Mallorca - Medelhavets juvel

Mallorca, en vacker ö som med all rätt har en speciell plats i många svenska hjärtan. Sval i sommarhettan, lyxig och smakfull. Vi strosar gärna runt bland gallerier, kaféer och butiker i Palmas mysiga gränder. Katedralen La Seu dominerar Palmas stadsbild. Den välkomnar, stor och pampig i gotisk stil, vid ingången till staden  sedan den stod klar i början av 1600-talet, efter cirka trehundra års byggande.

Naturen är det som lockar oss mest på ön. Bergskedjan Tramuntana gömmer vingårdar, otaliga medeltidsbyar, apelsinodlingar och tusentals vandringsleder. Man träffar oftast på ett gäng vildgetter när man promenerar ner mot en vik till det turkosa, kristallklara havet som är så typiskt för Balearerna.

Mallorca är en självstyrande region med egen flagga och nationalsång. Man pratar katalanska på mallorkinskt vis. Tidvis har Mallorca varit ett sjörövarnäste, under tre århundranden styrde morerna, utöver det har bland annat vandaler och romare residerat i Palma de Mallorca. De mallorkinska korvarna kan sägas sammanfatta öarnas historia, ofta innehåller de både typiskt arabiska kryddor och fläskkött.

Förutom korv så tar vi gärna en mandelglass, äter pa amb oli och smuttar på ett kallt glas lokalt vin medan vi spanar ut över horisonten.

Välkomna till Mallorca!